blank

Karadeniz’e gitme fikri bir cuma akşamı tüm haftadan bunalmış akşam yemeği yerken kalk gidelim diye ışık yaktı.
Masadan kalkmadan biletlerimi aldım.
Ama uzun vadeli ucuz bilet almanın en kötü tarafı havayı kontrol edemiyorsun.
İlk akşam Ayder ‘de kaldım havalimanından havaş Hopa’ya kadar gidiyor ama siz Pazar’da inin Ayder dolmuşları ile ulaşabilirsiniz.
Bende aynen böyle yaptım Ayder sonrasında pokut vs.. yaylalar vardı planda ama istediğin kadar plan yap. ” tıpkı efsane John Lennon cümlesi cümle gibi ” hayat sen planlar yaparken başına gelenlerdir ”

Bir sel başladı Ayder ‘den öteye geçemedim yollar kapandı . 1 gece Rize ‘de zorunlu konaklama sonrasında ertesi gün Borçka Karagöl’e her ne olursa olsun gitme kararıyla uyandım.
hava elbette kapalı ve yağıyordu ama önceki günün sel durumu sakinleşmişti , orada yaşayan, fotoğraf ve gezi sayesinde tanıdığım arkadaşım rehberlik etti Borçka Karagöl macerasına.
Karagöl’ü görünce büyülenenlerdenim, aslında Karadeniz başlına başına büyüleyici …
bir gölün kenarında bu kadar bitki örtüsü görmek ve onun büyüsüne kapılmamak elde değildi… koskocaman ağaçların kökleri üzerinde yürümek sanki fantastik yüzüklerin efendisi yada bu tarz bir film karesinde hissettiriyor insanı …
gölün etrafını yürümek ve fotoğraf çekmek takribi 1 saat sürüyor eğer gün batmadan Macahele varma planınız varsa bunu çok erken yapmanız gerekir .
bizimki tam da böyle bir gün idi.
önerim bu bölgeyi çadırla gezmeniz , orada kamp yapmak çok keyifli olabilir.

MAÇAHEL NEREDE BİLİR MİSİNİZ ?

Maçahel’in en önemli özelliği 2005’te UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezervi alanları arasına alındı. Avrupa’nın sayılı yaşlı ormanlarından birine, nadir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip, ekosistemi bozulmamış biyosfer alanı .
Ayrıca dış dünyayla bağlantısı da çok az olduğundan, kışın yolların kapanması sebebiyle uzun yıllar havzadaki doğal yaşam o kendine özgü, saf haliyle kalmayı başarmış.

Artvinin Borçka İlçesine bağlı Maçahel’de beş köy var. Bölgenin ana merkezi Tema misafirhanesinin de bulunduğu Camili köyü. Düzenli, Efeler, Maral ve Uğurlu köyleri vadideki diğer yerleşim merkezleri. Vadi yüksekliği 3500 metreyi bulan Karçal Dağları ile çevrili.

Bölgenin adı Gürcüce “Maca” bilek, “Hel” de el anlamına geliyor. İki ülke arasında kalan vadide toplam 18 köy var. 1921’de yapılan oylama ile bu köylerden 12’si Gürcistan’a katılmayı seçerken, 6 köy Türkiye’yi seçmiş.

Gürcüce bilek ve el anlamına gelen Maçahel; Bilek ”Camili’yi”, eldeki parmaklar da Düzenli, Efeler, Maral ve Uğurlu köylerini simgeliyormuş.

Maçahel’e gitmek için tek yol, yüksek Karçal Dağları’nı aşmak. Vadi , Vadi yüksekliği 3500 metreyi bulan Karçal Dağları ile çevrili,Ancak bu yol, kışın 4 metreye varan kar yüksekliğiyle yılın hemen hemen 6 ayı ulaşıma kapalı. Diğer taraf ise yaklaşık 70 yıl boyunca dünyaya kapalı kalan Sovyetler Birliği olunca, Camili Havzası her yıl altı ay dünyadan uzak bir yaşam sürmüş. Karın kalktığı zamanlarda ise bu sefer de SSCB ile sınır kapısı olmak gibi stratejik bir önemi olduğundan, yabancıların köylere giriş çıkışları yasakmış. İşte bu sebeplerden ötürü Camili Havzası, 20. yüzyılın neredeyse tamamını dünyadan kopuk biçimde yaşamış.

Maçahel ‘in yolu biraz zorlu yada ilk defa gittiğim için bana zorlu geldi tek gidiş dönüş ve sis yüzünden yavaş yol almak zorundasınız .

Fakat varınca karşılaştığınız manzara ve dağ yamaçlarında köyler öyle muhteşem ki sanki bir masalın içine yada bambaşka bir zaman diliminde gibi hissediyorsunuz .

Bu seyahatte en sevdiğim şey bir sürü reklam tabelası ve o her köşe başında gördüğümüz zincir marketleri görmemek idi.
Düşünsenize Bim torbası yok ortalıkta nasıl mutluluk .
Alışverişler ya minik Köy bakkallarından yada Borçka’ya inince yapıyorlar. Mısır hala Ata tohumu ile üretiliyor.Ve mutfağın efendisi mısır . Daha doğrusu ilkim ve yol koşulları sebebiyle barbunya , fasulye turşusu,hububatlar ve mısır mutfağın en önemlileri.
Hemen hemen her evin bir serenderi var .
*Serender : İnsanların Mısır vb. yiceceklerinin kurutup, korunması için minik yapılar. Hani fotoğraflarda gördüğümüz şirin ahşap minik ev gibi yapılar var ya işte onlar .

NERDE KALINMALI ;

Ev pansiyonculuğunun en gelişmiş bölgelerinden biri Maçahel. Minik ev pansiyonlar yada yeni yapılmaya başlanan küçük butik oteller bulabilirsiniz .Ben Maral Şelalesi yolu üzerindeki Maral köyünde Green Roof Otelde kalmıştım. Vadiye tepeden bakan,tamamen ahşap, sis ve bulut geçişlerini hayranlıkla seyrettiğim çok güzel bir manzarası vardı.

MUTLAKA NE ALINMALI ;

Maçahel’e gidince mutlaka BAL satın almalısınız.
Kafkas Arısının özelliğini kaybetmediği dünyada ki sayılı yerlerden biridir.

Bu yörede üretilen balın çok kaliteli olması, yöreye özgü çok zengin bitki çeşitliliğinden ve Saf Kafkas Arı ırkının bulunmasından kaynaklanıyor.

1 Yorum

  1. Mükemmel anlatmışsın Artvini Maçaheli, ayağına yüreğine kalem tutan eline sağlık. Çok teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz