blank

Geçen yıldan beri ekmekle uğraşıyorum, unla ve ekmekle imtihanım hala bitmedi. Bir süre kendi mayamı yapmaya çalıştım, 3. gün olmadı deyip attım , sonra annemin komşusunun mayası ile mayaladım adı Halime olduğu için mayamın adını da Halime koydum. Ama bir gün ekmek yaparken maya ayırmayı unuttum ve Halime’yi kaybettim. bu yüzden uzun süredir evde ekmek yapmıyordum.Ama şimdi kendi mayam HAYAT var günlerce sabırla uğraşıp ürettim .

Ekşi Maya yapımı

Şimdi gelelim ekmek tarifine ;

Mayam olduktan sonra ondan bir miktar alıp , şimdi ölçücüler darlar o miktar ne kadar diye 🙂 hadi onların hatırı için 1 çay bardağı kadar maya diyelim , 5 su bardağı un ,tuz aldığı kadar su yoğurun ve üzerini ıslak bir bez ile kapatın oda sıcaklığında bırakın .

2 saat sonra hamurunuzu dıştan içe doğru toplayarak tekrar yoğurun ve tekrar üstünü örtüp kapatın .

Ben bu işlemi 4-5 kez yapıyorum böylece içince hava kabarcıkları oluşan bir hamur oluşuyormuş. Okuduğum yayınlarda böyle diyordu onların yalancısıyım:)

Bu işlem takribi 10 saat sürüyor , o yüzden ekmeği gece yapıyorum , sabahtan akşama kadar ilgi istiyor .

En son hamuru bir zemine alıp yine dıştan içe alarak şekillendirip etrafını unlayıp kabarması için pişireceğim tepsiye alıyorum son 2 saatte öyle kabarıyor .

Fırına vermeden önce çizme işlemi başlıyor. Burası önemli ; çizme işlemini jilet gibi keskin ve ince bir şey ile yapmanız gerekir ben jilet bulamadım maket bıçağı ile çiziyorum. Neden fırına vermeden önce çiziyoruz derseniz yine okuduğum araştırdığım kadarıyla fırın öncesi çizim mayanın sinmesini engelliyormuş . Ben onların yalancısıyım. daha doğru tekniği geliştirene dek devam.

Bence en önemli kısım pişirme !Bir sürü deneme ve tavsiyeden ( en çok gelen tavsiye döküm tencere idi ama benim tencerem olmadığı için- çok pahalı anacım-) sonra şöyle bir teknik geliştirdim; Pişirme işlemini 180 derecede yapıyorum pişirme tepsimi yada kabımı derin bir kap seçiyorum üstünü içi kağıtlı alüminyum folyo ile kapatıyorum bu işlem buharla kabarmasını sağlıyor . Fırını nemli tutmak için fırının iç köşelerine minik toprak kaselerde su koyuyorum.

Ve en önemli kısım ; hamurunuzdan maya ayırmayı unutmayın!!! Yoksa mayanızı kaybedersiniz Ekşi maya bizimle yaşayan bir canlı, onu her hamur yoğurmadan sonra ayırıp unlayıp (ben unlamıyorum) bir saklama kabı ile dolaba koyabilirsiniz . Sonraki pişirme işleminde tekrar çıkarıp su olan bir kaba koyup sulandırıp yeni ekmeğini yapabilirsiniz .

Benim mayam HAYAT dolapta yine bir gün ekmek olmak için beni bekliyor. 😉

blank

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz